Dzisiaj znowu powrócimy do przepisów na torty i podamy Wam kilka nowych przepisów na torty z dodatkiem miodu.
Tort na miodzie gryczanym z dodatkiem wiśni.
Składniki na ciasto:
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 4 jajka
- Szklanka mąki gryczanej
- Zapach cytrynowy
- 2 duże łyżki gorącej wody.
Składniki na krem:
- Pół kilo wiśni świeżych lub z kompotu
- 2 duże łyżki miodu
- Pół litra śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanych orzechów
Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z miodem i gorącą wodą z zapachem cytrynowym. Z białek ubić sztywną pianę a następnie dodać ją do masy z żółtkami wraz z mąką, wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na formę i piec około 30 minut. Po wystygnięciu przekroić na 2 lub 3 kręgi. Wysuszone i wydrylowane wiśnie utrzeć na kawałki i wymieszać z miodem. Dolną część ciasta posmarować śmietaną i położyć wiśnie oraz przykryć drugą częścią ciasta. Kolejną cześć przykryć śmietaną i posypać orzechami. Ciasto można nasączyć roztworem z kawy a także dodać krem czekoladowy by był smaczniejszy.
Tort akacjowy
Składniki:
- 100g miodu akacjowego,
- 125g masła
- 2 jajka
- 2 duże łyżki nalewki wiśniowej
- Łyżka cynamonu
- Mielone goździki
- 125g utartych orzechów
- 300g mąki pszennej
- 100g marmolady
- Żółtko
Miód, masło i jajka utrzeć na krem, dodać przyprawy, wiśniówkę i orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia zagnieść i odłożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, większą część ciasto wyłożyć na dno tortownicy a resztę rozwałkować i wyciąć redełkiem na paseczki. Górę posmarować marmoladą i paseczki z pozostałego ciasta ułożyć w kratkę.
Mamy jeszcze parę przepisów na torty w zanadrzu więc możecie oczekiwać kolejnych tortowych przepisów na naszym blogu.