Kto z nas nie kocha naleśników? Ten słodki posiłek jest uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Dzisiaj podamy wam kilka przepisów na naleśniki z miodem, które świetnie sprawdzą się na rodzinne śniadania.
Naleśniki z masełkiem miodowym.
Składniki:
- Miód
- Masło
- Cynamon
- Dwa jajka
- Pół szklanki mleka
- Szklanka mąki (razowej lub pszennej)
Przygotowanie masełka: Miękkie masło (3 łyżki) połączyć z łyżką miodu i 5 gramami cynamonu, mieszać tak długo aż osiągniemy gładką konsystencję a składniki połączą się. Kolejno przez 20 minut chłodzić w lodówce.
Przygotowanie ciasta na naleśniki: Jajka, mleko i miód ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać mąkę i wymieszać ciasto.
Po usmażeniu naleśników polać je masełkiem oraz dwoma łyżkami miodu.
Naleśniki z środkiem serowym.
Składniki:
- Jajko
- 70 ml mleka
- Miód
- Pół szklanki mąki
- Szklanka serka kremowego
- Rodzynki
Jajko, mleko i łyżkę miodu ubić na gładką konsystencję, dodać mąkę i wymieszać. Serek kremowy, 3 łyżki miodu i garść rodzynek połączyć w miseczce.
Nadzienie rozsmarować na naleśniku oraz złożyć na pół i kolejno na pół. Naleśniki ułożyć na talerzu i polać miodem.
Racuchy miodowe
Składniki:
- Jajko
- Pół szklanki mleka
- 2 łyżki drożdży
- Miód
- Pół szklanki mleka
Jajko, drożdże, mleko i łyżkę miodu ubijać do otrzymania gładkiej konsystencji, dodać mąkę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dwie, aż do otrzymania powietrznych pęcherzyków. Racuszki usmażyć i polać miodem.
Takie śniadanie zadowoli każdego łasucha, niedługo podamy wam różne przepisy na śniadania z miodem.