W poprzednich postach znaleźliśmy dla Państwa przepisy o owocach morza, dzisiaj jednak podsuniemy Wam przepisy z rybą. Przepisy te są łatwe oraz ze składników łatwo dostępnych. Mamy nadzieję, że połączenie ryba + miód zasmakuje Wam równie mocno co i nam.
Glazura Miodowa
Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Pół łyżki sezamu
- Łyżeczka imbiru
- Łyżeczka mielonego pieprzu białego
- 4 filety z ulubionej ryby (jeden filet waga około 230g)
Piekarnik włączyć na 220 stopni i poczekać aż się nagrzeje. W tym czasie w misce połączyć wszystkie składniki oprócz ryby i dokładnie je wymieszać. Rybę przełożyć do brytfanki o dokładnie oblać sosem. Rybę piec około 15 minut lub do momentu aż bezproblemowo będzie się ją dzielić na kawałki.
Filet z łososia w miodzie
Składniki:
- 2 łyżki gorczycy
- 3 łyżki miodu
- Łyżka oliwy
- 2 filety z łososia
- Łyżka soli
- Łyżka pieprzu
- Łyżka chrzanu
- Łyżka sosu sojowego
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz łososia. Filety z łososia ułożyć w małej blasze poprzednio wykładając ją papierem do pieczenia. Wszystko polać sosem i piec koło 15 minut.
Karmazyn w sosie chrzanowo-miodowym
Składniki:
- Łyżka chrzanu
- Łyżeczka czosnku
- Dwie łyżki miodu
- Łyżeczka pieprzu
- Łyżeczka soli gruboziarnistej
- Łyżka oliwy z oliwek
- Filet z karmazyna – 1 kilogram i bez skóry
- Łyżka posiekanego koperku
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wszystkie składniki oprócz ryby i koperku dokładnie wymieszać w miseczce. Rybę przełożyć do blaszki i polać sosem, na końcu oprószyć koperkiem. Piec około 12 minut.
Przepisy są z łatwo dostępnych składników oraz proste w przygotowaniu dlatego mamy nadzieje, że przygotowanie ich jak i degustacja będzie dla Was łatwe i przyjemne!