W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Wypieki miodowe

Dzisiaj dalej pociągniemy temat słodkich przekąsek, sprawdzimy wypieki miodowe, których głównym składnikiem będzie miód! Do wypieków dobrze nadaje się miód akacjowy jednak możemy dodać jakikolwiek nam smakuje biorąc pod uwagę to, że smak wybranego miodu może zmienić smak ciasta.

Muffiny miodowe

Składniki:

  • Szklanka miękkiego masła
  • ¾ szklanki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżki zmielonej gałki muszkatołowej
  • Półtorej szklanki mąki
  • Pół szklanki śmietany słodkiej
  • Dwa jajka

Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. W dużej misce utrzeć masło i miód na średnich obrotach w mikserze. Dodać resztę składników oraz zmniejszyć prędkość miksera, miksować tak długo aż składniki się połączą. Ciasto rozdzielić na 12 zagłębień w blaszce na muffiny i piec około 20 minut. Dodatkowo możemy zrobić lukier wedle własnych upodobań.

Miodowe bułeczki

Składniki:

  • 1/3 szklanki miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • ¼ szklanki zimnego mleka
  • Jedno jajko
  • Jedno żółtko
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 i pół szklanki mąki

W misce utrzeć masło i cukier na niskich obrotach. Dodać mleko, całe jajko i żółtko po czym kontynuować miksowanie. Następnie dodać proszek do pieczenia, miód i sól, miksować tak długo aż otrzymamy gładką konsystencję. Ciasto przenieść na oprószony mąką blat i podzielić na 12 równych części. Dłonie oprószyć i uformować kulki. Kulki lekko spłaszczyć i odstawić na blachę na 30 minut, Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i piec około 15 do 20 minut.

Miodowy chleb razowy

Składniki:

  • Półtorej szklanki zimniej wody
  • ¼ szklanki miękkiego masła
  • Łyżka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • Łyżka soli
  • 3 szklanki mąki razowej
  • 1/3 szklanka miodu

Do pojemnika włożyć wodę, drożdże, miód i mąkę, mieszać mikserem na niskich obrotach około 3 minuty. Dodać sól i masło, zwiększyć prędkość miksera na średnią i miksować około 6 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąki miską, przykryć i zostawić na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przebić i przenieść na oprószony blat, uformować kulkę a z kulki walcowaty bochenek, przełożyć do natłuszczonej foremki na ciasto i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i piec bochenek około 40 minut.

Taka propozycja wypieków śniadaniowych świetnie sprawdzi się dla osób, które lubią wiedzieć jaki skład ma jedzenie, które spożywają. Niedługo podamy Wam kolejne smaczne przepisy na bułeczki, chlebki czy tartaletki.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *