Jeśli mamy często gości w domu albo sami lubimy słodycze, przychodzimy z pomocą. Dzisiaj podamy przepis na przepyszne ciasteczka słodzone miodem. Po przygotowaniu takich smakołyków w domu macie pewność, z czego są zrobione i nie musicie martwić się, że w składzie jest nadmierna chemia.
Ciasteczka dyniowe
Składniki:
- ¾ szklanki masła
- ¼ szklanki pestek dyni (najlepiej prażone)
- Pół szklanki świeżej dyni, drobno startej
- Pół szklanki miodu
- 3 jajka (w tym jedno do roztrzepania)
- Łyżeczka esencji waniliowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki brandy
- Łyżeczka soli
- Półtorej szklanki mąki
Miód z masłem miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać dwa jajka, esencje waniliową, brany, sól i połowę mąki oraz proszek do pieczenia i miksować około 2 minut. Dodać resztę mąki i miksować kolejną minutę. Dodać dynię i pestki dyni i wciąż miksować do uzyskania jednolitej bryły. Ciasto owinąć w folię i chłodzić około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąc na sprószony mąką blat, rozwałkować na 3mm i wyciąć ciasteczka. Wycięte ciastka ułożyć na blaszce w odstępie 1,5 cm, posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut.
Miodowe ciasteczka ze śliwką
Składniki:
- ¾ szklanki masła
- ¼ szklanki drobno posiekanych śliwek
- Pół szklanki miodu
- 3 jajka (jedno do posmarowania na wierzch)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżka esencji waniliowej
- Półtorej szklanki mąki
- 2 łyżki brandy
- Łyżeczka soli
Miód z masłem miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać dwa jajka, esencje waniliową, brany, sól i połowę mąki oraz proszek do pieczenia i miksować około 2 minut. Dodać resztę mąki i miksować kolejną minutę. Dodać dynię i pestki dyni i wciąż miksować do uzyskania jednolitej bryły. Ciasto owinąć w folię i chłodzić około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąc na sprószony mąką blat, rozwałkować na 3mm i wyciąć ciasteczka. Wycięte ciastka ułożyć na blaszce w odstępie 1,5 cm, posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut.
Ciasteczka migdałowe z miodem
Składniki:
- 2 białka
- Szklanka miodu
- ¼ likieru amaretto
- 3 łyżki mąki
- Półtorej szklanki migdałów
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać miód aż zgęstnieje. Wmieszać migdały i delikatnie dodać mąkę oraz amaretto i mieszać. Na blachę wyłożyć krążki około2,5 cm w odstępach 5 cm. Piec około 15 minut lub do momentu zaróżowienia.