W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Obiady mięsne

Kilka wpisów wyżej pojawiły się przepisy na dania z mięsa z kurczaka, dzisiaj jednak dla fanatyków innych rodzajów mięs również mamy przepisy mięsno-miodowe oto kilka z nich:

Pieczeń wieprzowa w miodzie

Składniki:

  • 2 kopiaste łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • Około 3 kilo wieprzowiny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • Łyżka świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki świeżego czosnku

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. W misce połączyć wszystkie składniki oprócz mięsa i ziaren gorczycy. Wieprzowinę umieścić w brytfance i dokładnie polać sosem z każdej strony. Po bokach i wierzchu mięsa posypać lekko ziarnami z musztardy, wszystko lekko doklepać ręką. Owinąć w folie i piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piec przez kolejne półtorej godziny. Po półtorej godzin zdjąć folie i piec następne 30 minut. Mięso wyjąc na deskę, odstawić na 10 minut i po tym czasie kroić w plastry.

Jagnięcina z miodem

Składniki:

  • Łyżka gładkiej musztardy Dijon
  • Udziec jagnięcy około 2,5 kilogramowy
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku

Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki oprócz jagnięciny przełożyć do miseczki i wymieszać na jednolitą masę. Udziec przełożyć do brytfanki i oblać sosem a następnie piec 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 190 stopni Celsjusza i piec około godziny do półtorej godziny, do momentu, gdy termometr wbity w udziec pokażę 60 stopni. Upieczony udziec odstawić na 10 minut, po tym czasie podawać na stół.

Miodowe żeberka

Składniki:

  • Pół szklanki miodu
  • Kilogram żeberek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • Łyżka papryczki chili
  • Łyżka imbiru

Wszystkie składniki wymieszać razem oprócz żeberek. Żeberka umieścić w wysokim naczyniu i polać marynatą, przykryć folią i chłodzić w lodówce 8 godzin. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Przykryte żeberka piec około 30 minut, po tym czasie zdjąć folie i piec przez kolejne 30 minut. Po tym czasie podawać do stołu.

Mięso i miód idealnie ze sobą współgrają, dlatego przepisy te świetnie sprawdzą się w Waszej kuchni.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *