Miod akacjowy ma kolor biały lub kremowy, zapach kwiatów akacji, smak słodki, mdły. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach układu trawiennego (zgaga, kwasota). Długo krystalizuje. Miód akacjowy pozyskuje się w okresie kwitnięcia wspomnianej rośliny. Jest on zupełnie inny od wszystkich bursztynowych, czy herbacianych miodów. Jego barwa jest niebywała… Jest to miód jasnosłomkowego koloru, czasem przechodzący w słomkowożółty. W postaci lejącej znowuż, jest prawie bezbarwny. Po skrystalizowaniu przybiera biały lub kremowo-żółty kolor. Krystalizacji ulega bardzo wolno, a w postaci płynnej może pozostać przez kilka miesięcy.
Pachnie nieco mdło, z wyczuwalną nutą woni kwiatów akacjowych. Ma subtelny, ale słodki smak, toteż zyskał uznanie wśród najmłodszych konsumentów.
Jak każdy miód, miód akacjowy ma zastosowanie we wspomaganiu leczenia przeróżnych dolegliwości. Podobnie do reszty miodów zdradza zbawienne oddziaływanie na nasz układ pokarmowy.
Można go stosować z powodzeniem w zaburzeniach trawienia, skurczach, zapaleniach żołądka i jelit oraz przy nadmiernej sekrecji soków żołądkowych (nadkwaśność).
Bywa pomocniczo wykorzystywany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Usprawnia też pracę wątroby, wspomagając jej „detoksykację”. Może być stosowany u cukrzyków z łagodną postacią choroby.
Z uwagi na to, że miód akacjowy zawiera dużą ilość cukrów prostych, jest polecany przy zwiększonej aktywności naszego mózgu, zmęczeniu fizycznym, psychicznym i osłabieniu organizmu. Wykazuje działanie uspokajające, pomaga w walce z bezsennością, ale też wzmacnia nasz ustrój w chwilach wyczerpania chorobami. Zawiera substancje chroniące i usprawniające układ sercowo-naczyniowy.
Zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, a więc z pozytywnymi efektami jest wykorzystywany jako profilaktyka ich występowania. Ponadto miód akacjowy stosuje się w leczeniu chorób zapalnych i bakteryjnych nerek i całego układu moczowego. Ma działanie moczopędne.
Miód ten ma niskie właściwości antybiotyczne, ale jest stosowany w walce z zakażeniami ropnymi skóry (gronkowcowymi, paciorkowcowymi, zgorzelowymi) w formie bezpośrednio przykładanych okładów. Może doprowadzić do wyleczenia.
Od dawna miód akacjowy wykorzystuje się w leczeniu schorzeń układu oddechowego. Jest pomocny w przeziębieniach, stanach zapalnych gardła i przy kaszlu.
Żaden miód nie sprawdza się w kuchni tak dobrze jak miód akacjowy. Od lat mam go w swojej kuchni i używam jako zamiennika cukru. Dodaje słodkości ale jest płynny i łatwo dodaje się go do potraw