W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Przepisy z miodem

Przepisy

Miód naturalny – czwórniak

Potrzebne składniki na zrobienie 10 litrów:

  1. Miód pszczeli płynny 2,5 litra
  2. Woda 7,5 litra
  3. Kwasek cytrynowy 35 gram
  4. Pożywka dla drożdży 5 gram fosforanu amonowego

Należy pamiętać, że możemy wykorzystywać również miód skrystalizowany, wtedy jednak zamiast 2,5 litra potrzebne będzie 3,5 kilograma miodu. Aby nasz wyrób był tańszy, połowę użytego miodu możemy zastąpić cukrem. Po przygotowaniu brzeczki (uwarzeniu) zostawiamy miód do fermentacji przez około 6 – 8 miesięcy. Przygotowanie słodszych miodów różni się tylko ilością używanej wody. Do czwórniaków stosujemy 3 jednostki wody na jedną jednostkę miodu, do trójniaków – dwie jednostki wody, do dwójniaków – stosunek 1:1, a do półtoraków – na jednostkę miodu pół jednostki wody.

Miód pitny z chmielem, cynamonem i goździkami

Składniki na 10 litrów miodu:

  1. Miód pszczeli płynny 2,5 litra
  2. Woda 7,5 litra
  3. Chmiel 5-6 gram
  4. Cynamon 1-2 gramy
  5. Goździki około 5, 6 sztuk
  6. Suszone jagody jałowca 5 gram
  7. Kwas cytrynowy 35 gram
  8. Pożywka dla drożdży 5 gram

W przygotowaniu tego miodu kierujemy się własnymi gustami, jeżeli chcemy uzyskać mocniejszy smak korzenny, możemy zwiększać ilość podanych korzeni i ziół, maksymalnie dwukrotnie. Przygotowanie miodów zaprawionych wygląda tak samo jak miodów naturalnych, różnica polega tylko na tym, że do przygotowywanego napoju dodaje się dodatkowe zioła i korzenie.

Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *