Piernik z miodem
Składniki:
25 dag margaryny lub masła
50 dag cukru pudru
3 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki oleju
2 przyprawy do pierników lub 2 łyżki zmielonych goździków, imbiru i cynamonu
50 dag miodu
5,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 litra mleka.
Przygotowanie:
Cukier, jaja, śmietanę, olej i margarynę ucieramy na gładką masę. Dodajemy wrzący miód z przyprawami i ucieramy do ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Wlewamy wrzące mleko i znów ucieramy do ostygnięcia.
Przygotowane ciasto wlać do form wyłożonych papierem do pieczenia. Piernik musi się piec około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu piernik można dowolnie udekorować, polewą czekoladową, orzechami lub innymi przysmakami, według uznania.
Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl