Cukier to prawie w 100 % sacharoza, często jest zwany źródłem „pustych kalorii”. W miodzie – zawartość sacharozy nie przekracza 10%. Oprócz tego, miód jest źródłem wielu witamin, aminokwasów, biopierwiastków, enzymów, kwasów organicznych oraz cukrów. Cukry zawarte w miodzie są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi. Różnica jest widoczna również w ilości kalorii – 100 g cukru to ponad 400 kcal, a 100 g miodu – 325 kalorii.
Miód jest również dużo słodszy od cukru, dlatego wystarczy jego mniejsza ilość do uzyskania odpowiedniego smaku.
Miód idealnie sprawdzi się również w wypiekach. Połowę cukru w przepisie możemy zastąpić miodem, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Ilość dodawanych do ciasta płynów powinna być zmniejszona o ¼ ilości dodawanego miodu. Temperaturę naszych wypieków powinniśmy zmniejszyć o ok. 20 stopni, aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli dodajmy miód składniki wypieku uzupełniamy również o sodę oczyszczoną.
Słodzenie miodem jest dla nas korzystne jeżeli weźmiemy pod uwagę właściwości konkretnego gatunku miodu. Naturalny miód w zależności od gatunku pomaga w leczeniu wielu schorzeń czy też w regeneracji organizmu, dlatego warto uwzględniać nasze indywidualne potrzeby. Wybierając miód rzepakowy i malinowy wspomożemy pracę chorego serca czy wątroby, z kolei miód akacjowy, który zawiera dużo fruktozy a mało glukozy, będzie odpowiedni dla diabetyków. Na schorzenia nerek oraz przewodu pokarmowego warto wybrać miód rzepakowy, który w swym składzie ma najmniejszą ilość aminokwasów i biopierwiastków. Miody z lipy, gryki i koniczyny sprawdzą się jako lek dla osób gorączkujących, dzięki dużej zawartości inhibin. Miód spadziowy jest pomocny przede wszystkim w przypadku chorób dróg oddechowych, w zapaleniu płuc, cukrzycy i astmie.
Jeśli zdecydujemy się zastąpić cukier miodem pamiętajmy, że nie zwalnia nas to od zachowania umiaru. Miód spożywany w nadmiernych ilościach może powodować przykre konsekwencje, których staramy się unikać w naszym codziennym życiu.
Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl