W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady Przepisy z miodem

Pączki z miodem

Składniki:
300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki tortowej
100 g masła
50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suszonych
10 żółtek
3 czubate łyżki miodu
½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany
¼ szklanki wódki
1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego
olej lub smalec do smażenia

Składniki na lukier:
150 g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
kandyzowana skórka pomarańczowa.

Nadzienie:

Marmolada z róży

Przygotowania:
Żółtka należy utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Potem podgrzej lekko śmietanę. Jeżeli masz świeże drożdże to pokrusz i wymieszaj z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostaw na około 15 minut. Mąkę przesiej, dodaj masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrój krążki. Gotowe krążki pozostaw do napuszenia się, ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte. Następnie w dużym garnku rozgrzej tłuszcz ( powinien mieć temperaturę około 180 stopni). Smaż pączki z obu stron aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe nadziewaj marmoladą za pomocą szprycy. Potem przygotuj lukier. Cukier puder rozpuść w 3 -4 łyżkach gorącej wody, pączki polukruj lub posyp cukrem pudrem. Według przepisu  przepisu powinno wyjść około 35 pączków średniej wielkości.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *