Pieczenie chleba stało się ostatnio bardzo modne pośród gospodyń domowych. Pieczenie chleba może dać dużo radości a także niesamowity smak, którego nie znajdziemy na sklepowych półkach. Dzięki dodatkowi miodu chleb będzie miał niesamowity smak i zasmakuje nawet najmłodszym.
Chleb miodowy z przyprawą korzenną
Składniki:
- Szklanka zimnego mleka
- Łyżka suszonych drożdży
- Pół łyżeczki mielonych goździków
- Pół łyżeczki cynamonu
- Jedno jajko
- Pół szklanki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 2 i pół szklanki mąki
- ¼ szklanki masła
- Jedno roztrzepane jajko
- 1/3 szklanki sezamu
Mikserem na wolnych obrotach wymieszaj mleko, drożdże, jajko, miód i masło przez około 3 minuty. Dodaj sól, cynamon i goździki po czym zwiększ prędkość i mieszać około 6 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć folią i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przebić i przenieść na blat kuchenny, podzielić na 3 równe części i uformować w kulę, ciasto pozostawić na 5 minut. Z każdej kulki uformować około 38 cm walec i spleść tak by powstał bochenek, warkocz zawinąć pod spód. Bochenek przenieść na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pozostawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza i piec około 30 minut do zarumienienia bochenka. Chleb kroić dopiero po wystudzeniu.
Miodowy chleb razowy
Składniki:
- Półtorej szklanki zimnej wody
- ¼ szklanki masła
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/3 szklanki miodu
- Łyżka soli
- 3 szklanki mąki razowej
Mikserem na wolnych obrotach wymieszaj wodę, drożdże, miód i mąkę przez około 3 minuty. Dodaj sól i masło, zwiększ obroty i miksuj około 6 minut. Ciasto przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj czystym ręczniczkiem i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przebić, przenieść na blat kuchenny, uformować kulę a z kuli walcowaty bochenek, wszystko przełożyć do formy do chleba i pozostawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i piec około 40 minut. Chleb najlepiej podawać gorący.
Chleb żytni nadziewany serem kozim
Składniki:
- Półtorej szklanki zimnej wody
- Pół szklanki suszonych żurawin
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- Krążek sera koziego, przedzielony na pół
- ¼ szklanki miodu
- 2 i pół szklanki mąki chlebowej
- Szklanka mąki żytniej
- Łyżka soli
Mikserem na wolnych obrotach wymieszaj wodę, drożdże, miód i mąkę chlebową przez około 3 minuty. Dodać sól i żurawinę i miksować kolejne 6 minut przy zwiększonej prędkości. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć czystą ściereczką. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przebić i rozwałkować na około 2 centymetry. Połówki krążka sera położyć na cieśnie i zawinąć jak roladę. Przełożyć do blaszki i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza i piec przez około 35-40 minut.