Miód już od wieki wieków jest produktem, który został doceniony przez człowieka nie tylko przez swoje właściwości zdrowotne, ale także przez swój smak. Miód możemy stosować jako naturalny zamiennik cukru i dodawać go do kawy, herbaty a także ciast. Dlatego też produkty pszczele powinny stać się obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni w każdym domu.
Święta, urodziny, imieniny i rocznice ślubu zbliżają się wielkimi krokami. Często na ten okres w domowym gospodarstwie są przygotowywane różne smakołyki które chętnie zajadamy po rodzinnym obiedzie. Jest więc to świetny czas by przygotować przepyszne ciasta z miodem. Poniżej podsuwamy wam parę pomysłów co możecie w domu przygotować.
Mazurek z miodem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu (wedle uznania dodać swój ulubiony)
- 1,5 szklanki orzechów
- 250 gramów rodzynek
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- Soda oczyszczona
Do białości utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać miód, orzechy i rodzynki, mąkę a także sodę rozpuszczoną w łyżce wody. Masę wymieszać na gładkie ciasto. Białka utrzeć na sztywną piane i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Babka z makiem
Składniki:
Na ciasto makowe: 25 dag maku, 3 łyżki miodu, 10 dag masła i 4 jajka.
Na ciasto piaskowe: 25 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka, 25 dag bakali.
Mak sparzyć a następnie przemielić przez maszynkę, dodać 3 łyżki ulubionego miodu, masło i jajka. Wszystko dobrze wymieszać. Masło i cukier puder utrzeć, dodając po jednym żółtku, w kolejnym kroku dodać mąkę, mleko proszek do pieczenia, ubić piane i wszystko lekko wymieszać. Dodać bakalie. Ciasta włożyć do foremek, przekładając je na zmianę warstwami. Piec przez około 40 minut w 200 stopniach.
Ciasto miodowe
Składniki:
- 100 gramów miodu,
- 100 gramów mielonych owoców,
- 10 gramów drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 3-4 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki,
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem następnie pozostawić w cieple. Miód, mąkę i żółtka utrzeć na puszystą masę, mieszając dodawać pomielone orzechy i drożdże, które powinny być wyrośnięte. Białka ubić i dodać do gładkiej masy. Piec w 200 stopniach około 30 minut.
Te ciasta na pewno zasmakują naszym gościom a jednocześnie możemy zadziwić ich walorami smakowymi.