Sezon letni w pełni. Owoce zaczynają dojrzewać i każdy zapewne uwielbia ciasta ze świeżymi owocami z sadu. Poniżej przedstawiamy jedną z wielu propozycji. Tutaj z owocami truskawek i rabarbarem, ale możesz je zamienić na inne owoce.
Składniki:
160g mąki pszennej
110g mąki ziemniaczanej
100g cukru
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 jajko
80 ml oleju
300ml jogurtu
szczypta soli
2 duże łodygi rabarbaru
400-500g truskawek
płynny miód do polania ciasta
Możesz też do ciasta dodać inne owoce.
Przygotowanie:
Umyj truskawki, usuń szypułki oraz pokrój na połówki. Umyj i obierz rabarbar, potem pokrój go w plasterki ok. 5 mm. Jajko roztrzep i dodaj składniki (olej, jogurt,pastę waniliową) i wszystko wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż papierem dużą keksówkę. Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany do wcześniej podanej temperatury zmieszaj wszystkie składniki oraz wlej ciasto do formy, wygładź, obsyp rabarbarem i poukładaj truskawki, a następnie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz 40- 60 minut, aż patyczek będzie suchy. Jeszcze ciepłe ciasto polej miodem.
Smacznego! 🙂