Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie wiesz co zrobić? Przychodzimy z pomocą mamy kilka przepisów na przyszności z miodem. Jak raz spróbujesz przepisów będziecie chcieli je przyrządzać za każdym razem!
Figi w polewie miodowej
Składniki:
- 8 dużych i dojrzałych fig
- Pół szklanki miodu
- Pół szklanki wina deserowego
- Łyżka brandy
- Łyżka esencji waniliowej
Wierzchołki figi naciąć w X, przedłużając przecięcia niemal do samego dołu. Figi ułożyć w półmisku. W małym rondelku zagotować miód i wino, zdjąć z ognia i dodać brandy oraz esencje waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać i polać figi.
Brzoskwinie w polewie miodowej
Składniki:
- Szklanka miodu
- Pół szklanki wody
- 2 duże brzoskwinie
- Łyżka startej skórki z cytryny
- Łyżka esencji waniliowej
- Dwie łyżki rumu
Z brzoskwiń wyjąć pestki. W garnuszku zagotować wszystkie składniki oprócz brzoskwini. Dodać brzoskwinie i zmniejszyć ogień. Garnuszek przykryć i gotować tak przez 20 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej, po czasie całkowicie schłodzić w lodówce.
Smażone spirale miodowe
Składniki:
- 2 szklanki wody
- Łyżka świeżych drożdży
- 3 łyżki miodu
- Szczypta soli
- 2 szklanki mąki
W dużej misce wymieszać wodę, mąkę, drożdże, miód i sól aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto obwinąć w folię i zostawić na półtorej godziny. W głębokim garnku lub patelni rozgrzać olej do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe spirale. Smażyć tak długo aż staną się złocistobrązowe. Usmażone spirale odsączyć w papierowy ręcznik, następnie pokropić je miodem.
Przepisy te są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie sprawdzą się jako szybkie słodkie przekąski.