Kurczak z miodem to idealne połączenie, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Mięso z kurczaka z miodem to idealne połączenie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Oto pięć przepisów na pysznego kurczaka z miodem:
Kurczak w miodzie i musztardzie
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1/4 szklanki miodu akacjowego
1/4 szklanki musztardy dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (posiekane)
Sól i pieprz do smaku
Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
W misce wymieszaj miód, musztardę, oliwę i czosnek. Dopraw piersi z kurczaka solą i pieprzem, a następnie zanurz je w przygotowanej marynacie. Odstaw na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polej resztą marynaty. Piecz przez 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Podawaj posypane natką pietruszki.
Kurczak w miodzie i cytrynie
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Sok z 2 cytryn
Skórka otarta z 1 cytryny
1/4 szklanki miodu akacjowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (posiekane)
Sól i pieprz do smaku
Świeży rozmaryn do dekoracji
Instrukcje:
W misce wymieszaj sok z cytryn, skórkę cytrynową, miód, oliwę i czosnek. Dopraw piersi z kurczaka solą i pieprzem, a następnie zanurz je w przygotowanej marynacie. Odstaw na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polej resztą marynaty. Piecz przez 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Podawaj udekorowane świeżym rozmarynem.
Kurczak w miodzie i soi
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1/4 szklanki miodu akacjowego
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 ząbki czosnku (posiekane)
1 łyżeczka imbiru (startego)
Sól i pieprz do smaku
Posiekana dymka do dekoracji
Instrukcje:
W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek i imbir. Dopraw piersi z kurczaka solą i pieprzem, a następnie zanurz je w przygotowanej marynacie. Odstaw na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polej resztą marynaty. Piecz przez 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Podawaj posypane posiekaną dymką.
Kurczak w miodzie i czosnku
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1/4 szklanki miodu akacjowego
4 ząbki czosnku (posiekane)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
Sól i pieprz do smaku
Świeży tymianek do dekoracji
Instrukcje:
W misce wymieszaj miód, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dopraw piersi z kurczaka solą i pieprzem, a następnie zanurz je w przygotowanej marynacie. Odstaw na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polej resztą marynaty. Piecz przez 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Podawaj udekorowane świeżym tymiankiem.
Kurczak w miodzie i pomarańczy
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Sok z 2 pomarańczy
Skórka otarta z 1 pomarańczy
1/4 szklanki miodu akacjowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (posiekane)
Sól i pieprz do smaku
Świeża kolendra do dekoracji
Instrukcje:
W misce wymieszaj sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, miód, oliwę i czosnek. Dopraw piersi z kurczaka solą i pieprzem, a następnie zanurz je w przygotowanej marynacie. Odstaw na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polej resztą marynaty. Piecz przez 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą.
Te przepisy na pewno świetnie sprawdzą się jako pyszny obiad. Pamiętaj, ze zamiast miodu akacjowego możesz dodać taki miód jaki masz w swojej kuchni. My zaproponowaliśmy miód akacjowy, ponieważ świetnie sprawdza się w kuchni, dzięki swojemu delikatnemu smakowi oraz płynnej konsystencji.