W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Przepisy z miodem

Likiery i nalewki z miodem

Likiery i nalewki z miodem

Własnoręcznie przygotowany trunek napawa gospodarza dumą, może być również zwieńczeniem wielu spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Nalewka czy likier w eleganckiej butelce może być również wspaniałym pomysłem na prezent, warto więc poznać kilka przepisów na te smaczne trunki.

Likier z wiśniami i miodem

Składniki:

1 l spirytusu 95%

1 l wódki 40%

4 kg wiśni z pestkami

2 kg miodu

laska wanilii

3-4 sztuki goździków

Przygotowanie:

Wiśnie umyć i wsypać do butli. Zalać płynnym miodem dodając goździki i laskę wanilii. Jeśli mamy miód skrystalizowany wystarczy włożyć słoik do garnka z wodą i podgrzać na wolnym ogniu aż do zmiany konsystencji. Butlę pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na tydzień. Po tym czasie zlewamy sok a wiśnie zalewamy spirytusem i znowu pozostawiamy na tydzień, ale w zacienionym miejscu. Po tygodniu zlewamy spirytus, a wiśnie przepłukujemy wódką. Sok z miodem zlany na początku podgrzewamy aż do wrzenia przez 10 minut tak, aby nie wykipiał. Czekamy aż sok wystygnie i dodajemy do niego spirytus i wódkę (wiśnie odcedzamy). Przygotowany likier rozlewamy do butelek, zakręcamy i zostawiamy na miesiąc, aby dojrzał.

Likier możemy przygotowywać z wydrylowanych wiśni, będzie wtedy słodszy. Również smak miodu zależny jest od indywidualnych preferencji.

Likier z miodem i whisky

Składniki:

0,6 l whisky

500 g miodu kwiatowego

1-2 sztuki anyżku

Przygotowanie:

Ten likier nie wymaga dużego nakładu pracy, wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą składniki, dodać anyżek (można go wyjąć po kilku dniach) i trunek wlać do butelki.

Nalewka z miodem i cytryną

Składniki:

1 l spirytusu

1 l miodu gryczanego płynnego

1 litr soku z cytryn (świeżo wyciśnięty i przecedzony przez sitko)

Przygotowanie:

Potrzebne składniki łączymy ze sobą i przelewamy do dużego słoja lub butelki. Nalewka powinna być pozostawiona na miesiąc i co jakiś czas mieszana. Po upływie tego czasu wystarczy przelać ją do karafki.

Nalewka z miodem i cytryną II

Składniki:

1 l spirytusu

0,5 l miodu gryczanego (lub innego, według uznania)

2 cytryny

1 l wody

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy, wyciskamy sok i przecedzam go przez sitko. Wodę, spirytus i miód wlewamy do butelki, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Nalewkę odstawiamy w zacienione miejsce na minimum dwa miesiące, co tydzień wstrząsając butelką.

Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie takiego przepisu z przyprawami korzennymi – goździkami, imbirem, cynamonem lub kardamonem (zamiast cytryny).

Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *