Miod lipowy – zyskanie czystego miodu w naturalnych warunkach jest dość trudne. Wszystko to za sprawą faktu, iż lipa jest drzewem stosunkowo rzadko spotykanym w naszym kraju. Ponadto drzewa te najczęściej rosną przy drogach, czy też parkach.
Bardzo trudno jest odnaleźć większe skupisko takich drzew, szczególnie takich rosnących w sprzyjających warunkach, czyli z dala od spalin samochodów. Tym bardziej miód lipowy jest bardzo cenny. Jego unikatowość oraz niesamowite właściwości wynikają z nektaru lipy.
Miód lipowy podobnie jak napar z kwiatów lipy posiada właściwości lecznicze szczególnie na dolegliwości górnych dróg oddechowych jak i typowe przeziębienia.
Substancje zawarte w kwiatach lipy, przenoszone przez pszczoły do miodu lipowego, mają działanie wykrztuśne, co jest pożądane w przypadku infekcji gardła. Również w przypadku ogólnego przeziębienia czy grypy miód lipowy jest zalecany z powodu działania napotnego. Ponadto kwiat lipy, a tym samym miód powstający z jej nektaru, stosuje się w chorobach z gorączką. W połączeniu z innymi składnikami pochodzenia naturalnego, jak na przykład sok malinowy czy też kwiat czarnego bzu, miód lipowy jest do dziś dnia stosowany jako naturalny środek leczenia oraz łagodzenia objawów grypy i przeziębienia. Jak widać więc spożywanie miodu lipowego na pewno się opłaca. Warto więc odpowiednio zaopatrzyć się w miód lipowy. O jakości miodu lipowego decyduje jednak kilka ważnych czynników. Bardzo ważne jest, aby pszczoły miały dostęp do niezanieczyszczonych kwiatów lipy, bo wtedy nektar jest najlepszej jakości. W dużej mierze zależy to od pogody jaka jest w danym roku i jeśli jest szczególnie sprzyja nektarowaniu lip, to miody są wtedy wyjątkowo jasne. W sprzedaży dostępne są również miody powstałe częściowo z nektaru lip a częściowo z innych kwiatów. Niemniej miód lipowy, również ten częściowo lipowy, cechuje się jasna barwą, charakterystycznym zapachem przypominającym zapach kwiatu lipy oraz smakiem lekko ostrym. Właśnie ten smak lekko szczypiący w język jest znakiem rozpoznawczym tego gatunku miodu.
Jeśli miód się skrystalizuje przyjmuje jasną, kremową wręcz barwę.
Warto pamiętać, ze lecznicze właściwości miodu, podobnie jak i witamina c z cytryny, mogą ulec zniszczeniu jeśli dodamy go do bardzo gorącej herbaty.
Należy zatem pamiętać aby nie dodawać go zaraz po zalaniu herbaty wrzątkiem ale po chwili, kiedy temperatura płynu nieco się zmniejszy. Dodawanie miodu do ciepłej herbaty jest najpopularniejszym sposobem aplikacji tego produktu aczkolwiek może być również dobrze spożywany na kanapce lub razem z musli i mlekiem.
Ciepły napój z miodem, obojętnie czy jest to mleko czy herbata, wspaniale działa na osoby przeziębione rozgrzewając je poprzez działanie napotne miodu tego gatunku.
Miody zarówno lipowe, jak też inne to bardzo pożyteczne smakołyki, poza swoimi właściwościami leczniczymi, uraczą nas także wyjątkowym smakiem. Miód lipowy jest często polecany osobą żyjącym w ciągłym stresie, gdyż działa on także uspokajająco.