Chcesz na najbliższych urodzinach, świętach czy spotkaniu ze znajomymi zaskoczyć ich czymś nowym? Nie kupuj kolejnej butelki alkoholu wysokoprocentowego ze sklepu. Przygotuj własną nalewkę w domu. Obiecujemy, że wszyscy goście będą zdziwieni i zachwyceni smakiem miodowej nalewki, z którą prędzej nie mieli za dużo do czynienia.
Na pierwszy ogień weźmy sobie Miód żurawinowy pitny.
Będziemy potrzebować:
- 1 kg miodu,
- 2,5 l wody,
- 1l soku żurawinowego,
- cynamon,
- goździki,
- imbir,
- drożdże.
Najpierw mieszamy miód z wodą. Możemy dodać nasz ulubiony miód jednak możemy pokusić się o ulepszenie napoju i dodanie miodu żurawinowego. Taką mieszankę mieszamy, gotujemy, następnie powinniśmy ją zszumować i przelać do butli i dodać sok żurawinowy, 5 gramów cynamonu, 5 gramów goździków, 5 gramów imbiru a także 10 deko drożdży. Taki roztwór odstawiamy na dwa dni do sfermentowania. Po upływie dwóch dni, butle przykryć i umieścić w zimnym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie przelać do butelek i zakorkować.
Kolejnym przepisem będzie Maliniak!
Składniki:
- 2,5l miodu,
- 5,3l wody,
- 2,2l moszczu z malin,
- 20g kwasku cytrynowego,
- 4g fosforanu amonowego (pożywka dla drożdży)
- 1/4l matki drożdżowej.
Do płynnego miodu (miód – swój ulubiony lub dla wzmocnienia smaku można dodać miód malinowy) dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Brzeczkę przelewamy do garnka o wielkości 20 litrów i dodajemy kwasek cytrynowy po czym garnek wstawiamy na ogień i gotujemy przez 3 godziny od momentu pierwszego wrzenia, często szumując. Do ostudzonej beczki dodać świeżo wytłoczony moszcz z malin, wymieszać i dodać fosforan wraz z matką drożdżową. Balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i dostawiamy w ciepłe miejsce lub na słońce by mogła rozpocząć się faza fermentacji. Po 2-3 dniach brzeczka powinna zacząć fermentować a proces ten zwykle trwa od 4 do 5 tygodni. Gdy fermentacja zakończy się, ściągnąć ostrożnie miód przy pomocy rurki gumowej do czystego, wyparzonego balonu, filtrując przez gęste płótno lub gazę. Balon odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy a po tym czasie dopiero przelewać do butelek. Miód powinien dojrzewać około roku.
Jeśli nie macie ochoty sami robić nalewek czy miodów pitnych, ale chcielibyście spróbować napojów procentowych z miodem poniżej przedstawiamy przepisy na drinki!
Koktajl z ginem
Potrzebujemy:
- 50ml ginu,
- 10ml płynnego miodu
- 10ml świeżego soku z cytryny,
- kostki lodu.
Składniki wlewamy szklanki i mieszamy dodając kostki lodu.
Koktajl z miodem i cytryną
Potrzebujemy:
- 25ml likieru melonowego,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 15ml wódki,
- kostki lodu,
- sok z połowy cytryny.
Do szejkera wlewamy likier, miód oraz sok z cytryny, wszystko porządnie mieszamy i przelewamy do naczynia. W kolejnym kroku dodajemy wódkę oraz kostki lodu.
Teraz zaskoczenie rodziny czy przyjaciół na przyjęciu towarzyskim nie będzie już problemem.