W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Napoje alkoholowe z dodatkiem miodu!

Chcesz na najbliższych urodzinach, świętach czy spotkaniu ze znajomymi zaskoczyć ich czymś nowym? Nie kupuj kolejnej butelki alkoholu wysokoprocentowego ze sklepu. Przygotuj własną nalewkę w domu. Obiecujemy, że wszyscy goście będą zdziwieni i zachwyceni smakiem miodowej nalewki, z którą prędzej nie mieli za dużo do czynienia.

Na pierwszy ogień weźmy sobie Miód żurawinowy pitny.

Będziemy potrzebować:

  • 1 kg miodu,
  • 2,5 l wody,
  • 1l soku żurawinowego,
  • cynamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • drożdże.

Najpierw mieszamy miód z wodą. Możemy dodać nasz ulubiony miód jednak możemy pokusić się o ulepszenie napoju i dodanie miodu żurawinowego. Taką mieszankę mieszamy, gotujemy, następnie powinniśmy ją zszumować i przelać do butli i dodać sok żurawinowy, 5 gramów cynamonu, 5 gramów goździków, 5 gramów imbiru a także 10 deko drożdży. Taki roztwór odstawiamy na dwa dni do sfermentowania. Po upływie dwóch dni, butle przykryć i umieścić w zimnym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie przelać do butelek i zakorkować.

Kolejnym przepisem będzie Maliniak!

Składniki:

  • 2,5l miodu,
  • 5,3l wody,
  • 2,2l moszczu z malin,
  • 20g kwasku cytrynowego,
  • 4g fosforanu amonowego (pożywka dla drożdży)
  • 1/4l matki drożdżowej.

Do płynnego miodu (miód – swój ulubiony lub dla wzmocnienia smaku można dodać miód malinowy) dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Brzeczkę przelewamy do garnka o wielkości 20 litrów i dodajemy kwasek cytrynowy po czym garnek wstawiamy na ogień i gotujemy przez 3 godziny od momentu pierwszego wrzenia, często szumując. Do ostudzonej beczki dodać świeżo wytłoczony moszcz z malin, wymieszać i dodać fosforan wraz z matką drożdżową. Balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i dostawiamy w ciepłe miejsce lub na słońce by mogła rozpocząć się faza fermentacji. Po 2-3 dniach brzeczka powinna zacząć fermentować a proces ten zwykle trwa od 4 do 5 tygodni. Gdy fermentacja zakończy się, ściągnąć ostrożnie miód przy pomocy rurki gumowej do czystego, wyparzonego balonu, filtrując przez gęste płótno lub gazę. Balon odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy a po tym czasie dopiero przelewać do butelek. Miód powinien dojrzewać około roku.

Jeśli nie macie ochoty sami robić nalewek czy miodów pitnych, ale chcielibyście spróbować napojów procentowych z miodem poniżej przedstawiamy przepisy na drinki!

Koktajl z ginem

Potrzebujemy:

  • 50ml ginu,
  • 10ml płynnego miodu
  • 10ml świeżego soku z cytryny,
  • kostki lodu.

Składniki wlewamy szklanki i mieszamy dodając kostki lodu.

Koktajl z miodem i cytryną

Potrzebujemy:

  • 25ml likieru melonowego,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 15ml wódki,
  • kostki lodu,
  • sok z połowy cytryny.

Do szejkera wlewamy likier, miód oraz sok z cytryny, wszystko porządnie mieszamy i przelewamy do naczynia. W kolejnym kroku dodajemy wódkę oraz kostki lodu.

Teraz zaskoczenie rodziny czy przyjaciół na przyjęciu towarzyskim nie będzie już problemem.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *