Kilka wpisów wyżej pojawiły się przepisy na dania z mięsa z kurczaka, dzisiaj jednak dla fanatyków innych rodzajów mięs również mamy przepisy mięsno-miodowe oto kilka z nich:
Pieczeń wieprzowa w miodzie
Składniki:
- 2 kopiaste łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- Około 3 kilo wieprzowiny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- Łyżka świeżego tymianku
- 2 łyżeczki świeżego czosnku
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. W misce połączyć wszystkie składniki oprócz mięsa i ziaren gorczycy. Wieprzowinę umieścić w brytfance i dokładnie polać sosem z każdej strony. Po bokach i wierzchu mięsa posypać lekko ziarnami z musztardy, wszystko lekko doklepać ręką. Owinąć w folie i piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piec przez kolejne półtorej godziny. Po półtorej godzin zdjąć folie i piec następne 30 minut. Mięso wyjąc na deskę, odstawić na 10 minut i po tym czasie kroić w plastry.
Jagnięcina z miodem
Składniki:
- Łyżka gładkiej musztardy Dijon
- Udziec jagnięcy około 2,5 kilogramowy
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki oliwy
- Łyżka świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki oprócz jagnięciny przełożyć do miseczki i wymieszać na jednolitą masę. Udziec przełożyć do brytfanki i oblać sosem a następnie piec 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 190 stopni Celsjusza i piec około godziny do półtorej godziny, do momentu, gdy termometr wbity w udziec pokażę 60 stopni. Upieczony udziec odstawić na 10 minut, po tym czasie podawać na stół.
Miodowe żeberka
Składniki:
- Pół szklanki miodu
- Kilogram żeberek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- Łyżka papryczki chili
- Łyżka imbiru
Wszystkie składniki wymieszać razem oprócz żeberek. Żeberka umieścić w wysokim naczyniu i polać marynatą, przykryć folią i chłodzić w lodówce 8 godzin. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Przykryte żeberka piec około 30 minut, po tym czasie zdjąć folie i piec przez kolejne 30 minut. Po tym czasie podawać do stołu.
Mięso i miód idealnie ze sobą współgrają, dlatego przepisy te świetnie sprawdzą się w Waszej kuchni.