W poprzednich wpisach podaliśmy Państwu przepisy na śniadania jednak pora przejść do jakiegoś bardziej konkretnego posiłku, czyli obiadu. Dziś podamy przepisy na dania główne, które świetnie sprawdzą się zarówno jako obiad rodziny, ale także jako wyśmienite dania na stół świąteczny.
Pierś z kurczaka w miodowej osłonie
Składniki:
- Łyżka musztardy Dijon
- Miód – 3 lub 4 łyżki
- Łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Łyżeczka soli i pieprzu
- Dwie piersi z kurczaka
W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz kurczaka. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, w tym czasie polać kurczaka zrobionym sosem. Pierś wsadzić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć mięso, pokroić i podawać w asyście sałatki.
Ostre skrzydełka w miodzie
Składniki:
- Pół szklanki miodu
- Łyżka posiekanej świeżo chili
- Łyżka posiekanego czosnku
- Łyżka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 30g masła rozpuszczonego
- Skrzydełka z kurczaka
Wszystkie składniki do sosu połączyć a następnie polać sosem skrzydełka. W nagrzanym do 200 stopni piekarniku smażyć około 20 minut.
Pierś miodowa z owocami
Składniki:
- 8 piersi bez skóry
- Pół szklanki miodu
- Pomarańcze pokrojone w kostki
- Szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
- Miód
- Przyprawa bbq
Wszystkie składniki razem wymieszać. Przełożyć do brytfanny i przykryć folią. Piec przez 30 minut pod folia a po tym czasie zdjąć folie i piec kolejnego 15 minut.
Następne przepisy postaramy się podać z innym rodzajem mięsa. Mamy nadzieje, że przepisy wam odpowiadają.