Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się owoce morza. W restauracji jednak nie zawsze otrzymamy to czego oczekujemy, warto więc w domu przygotować sobie przepyszny obiad z owoców morza w dodatku miodu.
Kalmary w sosie z miodem
Składniki na sos:
- 75g miodu
- 2 łyżki tajskiego słodkiego chili
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżka soli
Składniki na chrupiące kalmary:
- Pół szklanki bułki tartej
- Szklanka mąki
- Łyżeczka papryki słodkiej
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka pieprzu białego
- Kilogram białych kalmarów
Sos: w miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Kalmary: W misce połączyć bułkę tartą, mąkę, sól, paprykę i pieprz. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Połowę kalmarów obtoczyć w panierce a nadmiar panierki strząsnąć. Kalmary smażyć tak długo aż będą złociste. Powtórzyć z drugą połową kalmarów.
Krewetki w sosie chili
Składniki:
- ¼ kostki masła
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki papryczki chili
- Łyżka czosnku
- Łyżka pieprzu białego
- Dwie łyżki soli
- 1,5 kg krewetek
- Łyżka soku z cytryny
W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz krewetek i soku z cytryny. Dodać krewetki i porządnie wymieszać tak by wszystkie były w marynacie. Takie krewetki nadziać na szpikulce i położyć na patelnie po czym smażyć z każdej strony po 3 minuty. Gotowe krewetki przełożyć na talerz i skropić cytryną.
Kalmary w sosie czosnkowo-miodowym
Składniki:
- Oliwa z oliwek
- Łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- Pół łyżeczki świeżej papryki
- 3 łyżki miodu
- 1,5 kg krążków kalmarów
Sos: Dwie łyżki oliwy wymieszać z pół łyżeczki soli, pieprzem, sokiem z cytryny, papryką i miodem. W misce obtoczyć kalmary w oliwie i soli i smażyć po 3 minuty na każdej stronie. Po przełożeniu kalmarów na talerzyk, polać sosem.
Wyczekujcie kolejnych przepisów, które urozmaicą jedzenie w waszym domu.