Składniki (na 25 sztuk):
3 szklanki mąki (50 dag)
25 dag płynnego miodu
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki masła lub margaryny (4 dag)
1 czubata łyżka kakao
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Otarta skórka z 1 cytryny
Olejek migdałowy
Odrobina mąki do posypania blatu
Do dekoracji:
6 dag orzeszków pinii
6 dag orzeszków pistacjowych
5 dag migdałów (bez łupinek)
5 dag wisienek koktajlowych
1 żółtko
2 łyżki skondensowanego mleka
Przygotowanie:
1. Miód wymieszać z tłuszczem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, odrobiną olejku migdałowego, cynamonem i otartą skórką cytryny. Mąkę połączyć z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do miodowej masy. Wyrobić wszystkie składniki mikserem, a następnie zagnieść na posypanym mąką blacie na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około pół centymetra, powycinać figurki: ptaszki, serduszka, rozetki. W każdym pierniczku zrobić pośrodku dziurkę.
2. Pierniczki umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować żółtkiem rozprowadzonym mlekiem skondensowanym. Udekorować migdałami, pistacjami, orzeszkami pinii oraz kandyzowanymi wisienkami, lekko wciskając je w ciasto. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Wieszać na wstążeczkach.
Przygotowywałam na choinkę wraz z moją rodziną pierniczki z tego przepisu. Wyszły świetne. Użyliśmy miodu gryczanego, który podjadaliśmy prosto ze słoika!