Soczysta skórka dań drobiowych, aromatyczne i miękkie schaby nie muszą być tajemnicą najzdolniejszych szefów kuchni. Każdy z nas może uzyskać wyjątkowy smak i wygląd potrawy dodając do niej miód.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na potrawy z miodem.
Schab z sosem miodowo-musztardowym
Składniki :
1 kg schabu
1 opakowanie suszonych śliwek
1 opakowanie suszonych moreli
Pieprz
Sól
Majeranek
Oliwa
Szklanka bulionu z kostki
Sos miodowo-musztardowy:
¾ szklanki bulionu
2-3 łyżki mąki
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
¼ kostki masła
Sól
Pieprz
Marchewka
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy; nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Skraplamy oliwą i wkładamy na noc do lodówki. Ostrym i długim nożem robimy w mięsie kieszonkę. Na przemian wkładamy morele i śliwki (można użyć samych śliwek). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po godzinie mięso odkrywamy, aby nabrało złotego koloru. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. W rondelku topimy masło i lekko podsmażamy na nim marchewkę. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę i miód (ilość zależna od indywidualnych preferencji). Schab kroimy w plastry, a sos z pieczenia dodajemy do sosu musztardowo-miodowego.
Schabowe w miodzie
Składniki:
4 kotlety schabowe (z kością)
3-4 winne jabłka
1 mała kiść jasnych winogron
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1-2 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
czerwony pieprz
sól
Przygotowanie:
Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka i winogrona. Dusić około 10 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je lekko miodem wymieszanym z sokiem cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z duszonymi owocami.
Kurczak ze śliwkami i miodem
Składniki:
1 kurczak
1 cebula
4 łyżki masła
25 dag twardych śliwek
4 łyżki miodu
kawałek cynamonu
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta szafranu
pieprz
sól
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na porcje, włożyć do garnka. Wlać tyle wody, aby wszystko przykryła. Dodać sól pieprz, kawałek cynamonu, szafran, pokrojoną cebulę i masło. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez godzinę. Przełożyć kawałki kurczaka na talerz, odstawić. Wyjąć cynamon. Do wywaru dodać śliwki i gotować na małym ogniu przez 15 minut, wybrać pestki. Dodać cynamon w proszku, miód i dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Kurczaka podgrzać w sosie. Wyłożyć kawałki kurczaka na gorący półmisek, polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą w sosie winegret.
Wieprzowina w słodko- kwaśnym sosie
Składniki:
1/2 kg mięsa (schab, karkówka, od szynki)
Sos:
15 dag koncentratu pomidorowego
4 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek zimnej wody
2 ząbki czosnku
szczypta przyprawy chili
szczypta mieszanych ziół: tymianek, szałwia, majeranek, oregano, suszona natka pietruszki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w rondlu i powoli doprowadzić do wrzenia. Umyj mięso, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry i lekko zbij tłuczkiem. Włóż do sosu i duś na małym ogniu, aż będzie miękkie. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
Ogonówka pieczona z miodem
Składniki:
1/2 kg wędzonej ogonówki
2 cebule
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka musztardy
1 liść laurowy
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
1 pęczek natki pietruszki
sól
Przygotowanie:
Wlej 1 litr wody do garnka, dodaj pokrojone cebule i przyprawy potem zagotuj. Następnie włóż ogonówkę i gotuj przez 40-45 minut na bardzo małym ogniu. Musztardę wymieszaj z miodem i drobno posiekaną natką pietruszki. Natrzyj tą pastą osączone i lekko przestudzone mięso, następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj na gorąco z ziemniakami pieczonymi w folii i sezonową sałatką.
Roladki z farszem orzechowym
Składniki:
1 kg mięsa z piersi indyka
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
1 łyżeczka gałki musztardowej
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
sól
Nadzienie:
15 dag pokruszonych sucharków
10 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki śmietanki
2 jajka
1 łyżka masła
cukier
cynamon
sól
Przygotowanie:
Z filetu uformuj jak najcieńsze 4 płaty, natrzyj je gałką muszkatołową i solą, a następnie pokrop sokiem z cytryny.
Przygotowanie nadzienia:
Sucharki zalej śmietaną, rozbij jajka , żółtka utrzyj z masłem i dodaj namoczone sucharki, orzechy i pianę ubitą z białek. Masę dopraw solą, cukrem i cynamonem. Przygotowany w ten sposób farsz wyłóż na płaty mięsa, potem zawiń i obwiąż nicią lib zepnij wykałaczkami. Umieść wszystko w żaroodpornym naczyniu lekko natłuszczonym olejem, a z wierzchu posmaruj miodem, skrop wodą i obłóż kawałeczkami masła. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Podczas pieczenia polewaj roladki tworzącym się sokiem. Podawaj z ziemniakami i surówką z marchwi i jabłek.
Pikantne skrzydełka kurczaka
Składniki:
6 skrzydełek kurczaka
1 kostka rosołowa
Marynata:
2 łyżki wody
1/2 łyżki przyprawy do zup maggi
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Włóż do rondla skrzydełka, rozpuść kostkę rosołową w takiej ilości wody, aby je przykryła. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Precyzyjnie wymieszaj składniki marynaty. Osączone skrzydełka włóż do marynaty na 12 godzin. Po tym czasie piecz na patelni z obu stron do zrumienienia. Można podawać z ogórkiem kwaszonym lub surówką z kwaszonej kapusty.
Kurczak z imbirem o chili
1 kg kurczaka
1/3 szklanki soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego lub maggi
2 łyżki sosu chili
3 łyżki miodu
1 kieliszek wódki
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka bulionowa
olej
Przygotowanie:
Pół szklanki wody wymieszaj z sokiem cytrynowym, sosami chili i sojowym lub maggi oraz wódką. Rozgrzej łyżkę oleju, dodaj imbir i smaż przez minutę cały czas mieszając. Dodaj miód, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj mieszaninę soku z cytryny, sosów sojowego lub maggi, chili oraz wódki. Zamieszaj sos. Umyj, osusz i podziel kurczaka na niewielkie porcje. Natrzyj pokruszoną kostką bulionową, włóż do miski i wlej sos i wlej sos miodowy. Odstaw to na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu kawałki kurczaka osącz z sosu i smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut na złoty kolor. Sos miodowy wlej do rondla, włóż obsmażone kawałki kurczaka i duś pod przykryciem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 2 łyżkami wody. Wlej do duszonego mięsa i zamieszaj. Gotuj jeszcze ok. trzech minut. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i obficie polanym sosem.