Dziś podamy Wam dwa pyszne przepisy na słodkie miodowe przekąski, które na pewno znajdą uznanie podczas imprez towarzyskich.
Smażone spiralki miodowe
Składniki:
2 szklanki wody
łyżka świeżych drożdży
2 łyżki miodu akacjowego
2 szklanki mąki
szczypta soli
olej do smażenia
pół szklanki miodu
W dużej misce wymieszać wodę, drożdże, miód akacjowy, sól i mąkę aż do uzyskania gładkiego i „gumowego” ciasta. Ciasto owinąć luźno folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na półtorej godziny lub do momentu aż podwoi swoją objętość. W głębokim garnku lub patelni rozgrzać olej do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na rozgrzany olej wyciskamy spirale. Spiralne smażymy do momentu aż staną się złociste. Po wyjęciu z garnka z olejem przekładamy na papierowy ręcznik, żeby trochę odsączyć. Można je na wierzchu lekko skropić miodem, najlepiej smakują podawane na ciepło.
Figi w polewie miodowej.
Składniki:
dojrzałych fig
pół szklanki miodu rzepakowego
szklanka wina deserowego
łyżka brandy
łyżka esencji waniliowej
Wierzchołki figi naciąć w X, cięcie robimy do samego dołu i ułożyć na półmisku. W małym garnku zagotować miód i wino. Zdjąć z ognia i dać brandy i esencje waniliową, wszystko dokładnie wymieszać. Figi polać sosem i podawać na ciepło.
Takie słodkie przekąski z miodem, na pewno świetnie sprawdzą się jako dodatek na imprezy rodzinne, czy towarzyskie.