W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Przepisy z miodem

Przekąski z miodem w roli głównej

Dziś podamy Wam dwa pyszne przepisy na słodkie miodowe przekąski, które na pewno znajdą uznanie podczas imprez towarzyskich.

Smażone spiralki miodowe

Składniki:

2 szklanki wody

łyżka świeżych drożdży

2 łyżki miodu akacjowego

2 szklanki mąki

szczypta soli

olej do smażenia

pół szklanki miodu

W dużej misce wymieszać wodę, drożdże, miód akacjowy, sól i mąkę aż do uzyskania gładkiego i „gumowego” ciasta. Ciasto owinąć luźno folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na półtorej godziny lub do momentu aż podwoi swoją objętość. W głębokim garnku lub patelni rozgrzać olej do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na rozgrzany olej wyciskamy spirale. Spiralne smażymy do momentu aż staną się złociste. Po wyjęciu z garnka z olejem przekładamy na papierowy ręcznik, żeby trochę odsączyć. Można je na wierzchu lekko skropić miodem, najlepiej smakują podawane na ciepło.

Figi w polewie miodowej.

Składniki:

dojrzałych fig

pół szklanki miodu rzepakowego

szklanka wina deserowego

łyżka brandy

łyżka esencji waniliowej

Wierzchołki figi naciąć w X, cięcie robimy do samego dołu i ułożyć na półmisku. W małym garnku zagotować miód i wino. Zdjąć z ognia i dać brandy i esencje waniliową, wszystko dokładnie wymieszać. Figi polać sosem i podawać na ciepło.

Takie słodkie przekąski z miodem, na pewno świetnie sprawdzą się jako dodatek na imprezy rodzinne, czy towarzyskie.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *