W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Ryby na obiad

W poprzednich postach znaleźliśmy dla Państwa przepisy o owocach morza, dzisiaj jednak podsuniemy Wam przepisy z rybą. Przepisy te są łatwe oraz ze składników łatwo dostępnych. Mamy nadzieję, że połączenie ryba + miód zasmakuje Wam równie mocno co i nam.

Glazura Miodowa

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pół łyżki sezamu
  • Łyżeczka imbiru
  • Łyżeczka mielonego pieprzu białego
  • 4 filety z ulubionej ryby (jeden filet waga około 230g)

Piekarnik włączyć na 220 stopni i poczekać aż się nagrzeje. W tym czasie w misce połączyć wszystkie składniki oprócz ryby i dokładnie je wymieszać. Rybę przełożyć do brytfanki o dokładnie oblać sosem. Rybę piec około 15 minut lub do momentu aż bezproblemowo będzie się ją dzielić na kawałki.

Filet z łososia w miodzie

Składniki:

  • 2 łyżki gorczycy
  • 3 łyżki miodu
  • Łyżka oliwy
  • 2 filety z łososia
  • Łyżka soli
  • Łyżka pieprzu
  • Łyżka chrzanu
  • Łyżka sosu sojowego

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz łososia. Filety z łososia ułożyć w małej blasze poprzednio wykładając ją papierem do pieczenia. Wszystko polać sosem i piec koło 15 minut.

Karmazyn w sosie chrzanowo-miodowym

Składniki:

  • Łyżka chrzanu
  • Łyżeczka czosnku
  • Dwie łyżki miodu
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka soli gruboziarnistej
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Filet z karmazyna – 1 kilogram i bez skóry
  • Łyżka posiekanego koperku

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wszystkie składniki oprócz ryby i koperku dokładnie wymieszać w miseczce. Rybę przełożyć do blaszki i polać sosem, na końcu oprószyć koperkiem. Piec około 12 minut.

Przepisy są z łatwo dostępnych składników oraz proste w przygotowaniu dlatego mamy nadzieje, że przygotowanie ich jak i degustacja będzie dla Was łatwe i przyjemne!  

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *