Sałatka z marchewki i miodu
Składniki:
2 łyżki miodu płynnego
2-3 cytryny
0,4 kg marchwi
Przygotowanie:
Marchew obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy miód i wyciśnięty sok z cytryn. Sałatka gotowa!
Surówka z selerem, orzechami, rodzynkami i miodem
Składniki:
korzeń selera
sok z cytryny
łyżka rodzynek
garść orzechów
łyżeczka miodu
pół jabłka
Przygotowanie:
Seler ścieramy na dużym oczku, dodajemy sok z cytryny, sparzone rodzynki orzechy (w całości lub siekane). Ścieramy jabłko, sałatkę polewamy miodem i dokładnie mieszamy.
Kolorowa sałatka
Składniki:
0,5 kg białej kapusty
0,5 kg czerwonej kapusty
6 łyżek miodu
1 cytryna
0,3 kg jabłek
sól
Przygotowanie:
Szatkujemy oba rodzaje kapusty, solimy i odstawiamy na pół godziny. Układamy je w osobnych naczyniach. Czerwoną kapustę należy sparzyć i odcisnąć, następnie wymieszać z białą kapustą. Przygotowaną sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny.
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i dusimy z miodem w rondelku przez kilka minut. Następnie łączymy je z resztą składników.
Kasia W.
redakcja serwisu
www.miodywkuchni.pl
redakcja@miodywkuchni.pl