W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Sałatki i surówki z miodem!

Jeśli lubicie do swoich potraw dodawać aromatyczny miód mamy dla Was kilka przepisów, gdzie będziecie mogli go świetnie wykorzystać!

Ogórki z miętą

Składniki:

  • Trzy ogórki średniej wielkości
  • Pęczek cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem
  • Łyżka miodu
  • Sok z cytryny
  • Pieprz i sól
  • Trzy łyżki posiekanej świeżej mięty
  • Cztery łyżki oleju

Ogórki obrać przekroić na pół i wydrążyć środek, Dymkę posiekać. Miętę, dymkę i miąższ ze środków ogórków dobrze wymieszać z sosem z miodu, soku z cytryny i oleju. Wszystko dobrze przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie włożyć do wydrążonych ogórków.

Sałatka z melona

Składniki:

  • Jeden melon
  • Cztery połówki brzoskwiń – z kompotu
  • Cztery łyżki kompotu z brzoskwiń
  • Cztery łyżki miodu
  • Dwie łyżki rumu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Pół szklanki rodzynek

Rodzynki umyć a następnie moczyć w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Melon przekroić na pół, usunąć nasiona, obrać z łupiny i pokroić w kostkę. Brzoskwinie wyjąć i również pokroić w kostkę. W rondelku podgrzać kompot z miodem tak by się rozpuścił. Ostudzić, dodać sok z cytryny i rum. Kostki melona i brzoskwini włożyć do salaterki, dodać rodzynki, delikatnie polać sosem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Surówka z selera i cykorii

Składniki:

  • 400g selera
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • trzy łyżki migdałów
  • 150g cykorii
  • Jabłko
  • Dwie mandarynki
  • 50g suszonych moreli
  • Dwie łyżki rodzynek

Składniki do sosu:

  • Pięć łyżek oleju
  • Sól
  • Łyżka musztardy
  • Dwie łyżki soku z cytryny
  • Łyżka miodu

Seler i jabłko dobrze umyć, obrać a następnie pokroić na zapałkę i skropić sokiem z cytryny. Cykorie oczyścić, opłukać i wyciąć głąbiki a liście pokroić w cienkie paski i także skropić cytryną. Mandarynki obrać i rozdzielić na cząstki. Morele i rodzynki umyć, morele pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą przyprawiając pieprzem i solą.

Przygotowanie sosu:

Miód rozetrzeć z musztardą i solą. Sok z cytryny rozwodnić z dwoma łyżkami zimnej wody i rozmieszać z miodem i musztardą. Kropelkami dodawać olej i energicznie mieszać. Surówkę polać dokładnie sosem i wymieszać.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *