Jeśli lubicie do swoich potraw dodawać aromatyczny miód mamy dla Was kilka przepisów, gdzie będziecie mogli go świetnie wykorzystać!
Ogórki z miętą
Składniki:
- Trzy ogórki średniej wielkości
- Pęczek cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem
- Łyżka miodu
- Sok z cytryny
- Pieprz i sól
- Trzy łyżki posiekanej świeżej mięty
- Cztery łyżki oleju
Ogórki obrać przekroić na pół i wydrążyć środek, Dymkę posiekać. Miętę, dymkę i miąższ ze środków ogórków dobrze wymieszać z sosem z miodu, soku z cytryny i oleju. Wszystko dobrze przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie włożyć do wydrążonych ogórków.
Sałatka z melona
Składniki:
- Jeden melon
- Cztery połówki brzoskwiń – z kompotu
- Cztery łyżki kompotu z brzoskwiń
- Cztery łyżki miodu
- Dwie łyżki rumu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Pół szklanki rodzynek
Rodzynki umyć a następnie moczyć w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Melon przekroić na pół, usunąć nasiona, obrać z łupiny i pokroić w kostkę. Brzoskwinie wyjąć i również pokroić w kostkę. W rondelku podgrzać kompot z miodem tak by się rozpuścił. Ostudzić, dodać sok z cytryny i rum. Kostki melona i brzoskwini włożyć do salaterki, dodać rodzynki, delikatnie polać sosem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Surówka z selera i cykorii
Składniki:
- 400g selera
- dwie łyżki soku z cytryny
- trzy łyżki migdałów
- 150g cykorii
- Jabłko
- Dwie mandarynki
- 50g suszonych moreli
- Dwie łyżki rodzynek
Składniki do sosu:
- Pięć łyżek oleju
- Sól
- Łyżka musztardy
- Dwie łyżki soku z cytryny
- Łyżka miodu
Seler i jabłko dobrze umyć, obrać a następnie pokroić na zapałkę i skropić sokiem z cytryny. Cykorie oczyścić, opłukać i wyciąć głąbiki a liście pokroić w cienkie paski i także skropić cytryną. Mandarynki obrać i rozdzielić na cząstki. Morele i rodzynki umyć, morele pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą przyprawiając pieprzem i solą.
Przygotowanie sosu:
Miód rozetrzeć z musztardą i solą. Sok z cytryny rozwodnić z dwoma łyżkami zimnej wody i rozmieszać z miodem i musztardą. Kropelkami dodawać olej i energicznie mieszać. Surówkę polać dokładnie sosem i wymieszać.