W ostatnim poście na temat jedzenia przedstawiliśmy post na temat sosów do grilla, dzisiaj dalej posuniemy się do tematu grillowania jednak dziś podamy kilka przepisów na sałatki.
Jak wiadomo mięso grillowane jest dość wysoko kaloryczną opcją, dlatego do takich dań warto przygotować coś co przełamie trochę tłuste karkówki i kiełbasy. W takiej roli świetnie spełnią się sałatki i surówki, które są łatwe w przygotowaniu a smakują prawie wszystkim!
Poniżej przedstawimy wam kilka przepisów, które mogą się sprawdzić podczas letniego grillowania.
Sałatka z kapusty białej
Składniki:
- 0,5 kg kapusty białej
- 2 g oleju
- Czosnek
- Imbir
- Łyżka soku porzeczkowego
- Miód
- Cząber lub koperek
- Sok z cytryny
Kapustę umyć i poszatkować, składniki wymieszać i udekorować koperkiem.
Miodowa sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 120 g orzechów
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Łyżka oleju
- 3 łyżki miodu
- 2 jabłka
- Łyżka oleju
Kapustę pokroić, jabłka zetrzeć na dużych oczkach a orzechy posiekać. Miód, jogurt i olej wymieszać ze sobą i polać składniki. Na końcu wszystko wymieszać. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatka ziołowo-miodowa
Składniki:
- 1 opakowanie miksu sałat
- Ogórek świeży
- Kukurydza
- Oliwa z oliwek
- Czosnek
- Bazylia
- Tymianek
- Sok z cytryny
- Miód
- Sól, pieprz
Sałatę umyć i odsączyć, kukurydzę odsączyć, ogórek pokroić w kostkę i wszystko wrzucić do miski. Oliwę wymieszać z miodem i czosnkiem, sokiem z cytryny i dodać sól, pieprz oraz posiekane warzywa. Porządnie wymieszać i polać warzywa w misce. Wszystko razem wymieszać.