Sezon grillowy wraz z majówką rozpoczął się. Pogoda sprzyja do spędzenia czasu na zewnątrz a także do rozpalenia grilla. Gdy przygotujemy już mięsa, warzywa i sałatki przyda nam się sos, który podkreśli smak potraw oraz nada im dodatkowych walorów smakowych.
Miód jako naturalny składnik sosów potrafi wydobyć z nich smak oraz zastąpi on inne substancje słodzące.
Przepisy na sosy z miodem znajdziecie poniżej:
Pikantny sos do grillowanej kiełbasy.
Składniki:
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki miodu
- 0,5 szklanki majonezu
- Ostra papryka
- Pieprz
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, majonez dodać na samym końcu.
Łagodny sos czosnkowy
Składniki;
- 4 ząbki czosnku,
- Miękisz bułki
- 200 ml oleju sojowego
- 20 ml soku z cytryny
- 40 ml wody
- Jedno żółtko
- Łyżka miodu
- Sól
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z miodem i solą. Żółtko i bułkę rozetrzeć i wlać olej. Na końcu dodać sok z cytryny. Składniki wymieszać ze sobą.
Sos musztardowo-miodowy
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego
- Łyżka musztardy
- Łyżka miodu
- Łyżka octu winnego
- Szczypiorek
- Sól
Składniki wymieszać, doprawić do smaku.
Sos majonezowy z musztardą
Składniki:
- 6-7 łyżek majonezu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wybranej musztardy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Składniki wymieszać ze sobą i pozostawić na chwilę by przegryzły się ze sobą.
Sosy te idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs na grilla, możemy je także użyć do posiłków przygotowanych w domu.