Imieniny, urodziny a może rocznica? Na każdą z tych okazji świetnie sprawdzi się pyszny tort. Lato to okres świeżych zbiorów miodu więc płynny miód sprawdzi się idealnie jako smaczny dodatek do tortu.
Tort śmietankowo-kakaowy
Składniki:
- 0,5l śmietany słodkiej
- 4 jajka
- 3 duże łyżki miodu
- 190g pszenicy
- 30g oleju kokosowego
- Paczka proszku do pieczenia
- 2 paczki cukru wanilinowego
- Łyżka kakao
- 3 łyżki cukru
- 100g mączki ziemniaczanej
- 100g wybranej marmolady
Sposób przygotowania: Rozgrzać śmietanę, dodać dwie łyżki miody, tłuszcz kokosowy i kakao, zagotować jednocześnie ciągle mieszając. Dać ostygnąć i włożyć do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia rozdzielić żółtka, do żółtek dodać 4 łyżki wody, jeden cukier wanilinowy, cukier, łyżkę miodu i ucierać tak długo aż będziemy mieli konsystencje kremu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i łączymy z żółtkami. Pszenicę przemielić i wymieszać z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, w kolejnym kroku przesiać przez sitko do masy jajecznej. Ciasto piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Poczekać aż ciasto ostygnie, przeciąć na pół i dół posmarować marmoladą i dodać środkową warstwę. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier wanilinowy. Połowę masy rozsmarować na środkowej warstwie, przykryć górną częścią ciasta i nałożyć resztę kremu na górę. Schłodzony tort można podawać po 4-5 godzinach od przygotowania.
Tort orzechowo-miodowy
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- Szklanka mąki
- miód
- Pół szklanki cukru
- Pół szklanki orzechów
- 4 jajka
- Soda oczyszczona
- Laska wanilii
- Laska cynamonu
- Goździki
- Ziele angielskie
Składniki na krem:
- Ok 30g miodu
- 300g masła
- 3 jajka
- Cukier
- Słodka śmietanka
- Pół szklanki zmielonych orzechów
Sposób przygotowania:
Miód zagotować ze zmielonymi przyprawami i zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem a jednocześnie wlewać miód. Do masy jajeczno-miodowej dodać mąkę z łyżką sody oraz ubitą piankę z białek i orzechy, wszystko wymieszać. Z ciasta odlać na dwa krążki do tortownicy i piec w 170 stopniach do momentu odchodzenia ciasta od ścianek.
Krem: 4 łyżki miodu zagotować z mlekiem. Ubić jajka z cukrem jednocześnie powoli dodając gorące mleko. Podgrzać mieszankę jednak uważać by nie doprowadzić do zagotowania. Miękkie masło utrzeć na puch i powoli dodawać jajeczno-miodową masę. Na sam koniec dodać orzechy. Przełożyć pod warstwy ciasta, dodać krem na górę i boki oraz udekorować.
Resztę przepisów na torty podamy wam w następnych wpisach.