W naszych poprzednich wpisach znajdziecie już przepisy na desery, ciasteczka, koktajle i torty. Przyszedł czas by przedstawić kilka przepisów na domowe ciasta z miodem będziecie potrzebowali miód, trochę czasu i chęci a na pewno wyjdą przepyszne.
Pieczony sernik z miodem
Składniki na ciasto:
- Szklanka miękkiego masła
- Szklanka drobno pokruszonych krakersów
- Pół szklanki ubitego brązowego cukru
Składniki na masę serową:
- 6 rozdzielonych jajek
- 450g lekkiego serka kremowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- Półtorej szklanki cukru
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Składniki na ciasto łączymy w misce i odstawiamy. Żółtka ubijamy w misce do uzyskania gęstej konsystencji, dodajemy ser i miksujemy tak długo aż składniki się połączą. W masę wmieszać miód i mąkę kukurydzianą. W kolejnej misce ubić sztywna pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą serową. Ciasto, które pozostawiliśmy równomiernie rozkładamy na 25 cm okrągłej formie do pieczenia mocno dociskając palcami. Nałożyć na to masę serową i równomiernie rozprowadzić. Piec około godziny. Upieczony sernik chłodzimy godzinę w temperaturze pokojowej a następnie przez kolejne dwie godziny chłodzimy w lodówce.
Ciasto miodowe
Składniki:
- 2 jajka
- Szklanka wrzątku
- ¾ szklanki cukru
- Łyżeczka cynamonu
- Szklanka miodu
- 2 szklanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki kakao
- Łyżka sody oczyszczonej
- Pół łyżki goździków
Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i natłuścić 30 cm okrągłą blachę. Jajka i cukier miksować około 2 minuty na średnich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać miód, olej, sodę, goździki, kakao, cynamon i wrzątek, miksować na niskich obrotach do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blachy i piec około 30 minut. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 stopni Celsjusza i piec kolejne 30 minut, po tym czasie zmniejszyć do 160 stopni Celsjusza i piec przez 15 minut lub do momentu wyjęcia czystego szpikulca wbitego w cisto. Wystudzić przed podaniem.
Miodownik z budyniową masą
Składniki:
Składniki na ciasto miodowe:
- 500 g mąki pszennej
- łyżka sody oczyszczonej
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 200 g masła (lub margaryny)
Składniki na masę orzechową:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 100g cukru
- 120 g masła (lub margaryny)
Składniki na masę budyniową:
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 250 g masła
- 400 ml mleka
Ciasto: mleko i miód przełożyć do garnka, podgrzać i mieszać tak długo aż miód się rozpuści, zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą, dodać masło i całość posiekać, dodać cukier puder i jajka oraz mieszankę miodu z mlekiem i ugnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na 3 równe części.
Masa orzechowa: Masło roztapiamy z miodem i cukrem, dodajemy posiekane orzechy i smażymy na małym płomieniu około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na 3 część surowego ciasta. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 13 minut.
Masa budyniowa: Ugotować budyń według przepisu, gotowy budyń wyjąc i przykryć folią aluminiową by nie powstał kożuch. Masło utrzeć na kremową masę, miksując dodawać powoli ostygnięty budyń.
Do blachy włożyć ciasto uprzednio upieczone, rozsmarować powidła i włożyć połowę masy budyniowej, na to położyć kolejną część ciasta, powidła i resztę masy budyniowej, na końcu przykryć ciastem z orzechami. Pozostawić w chłodnym miejscu aż ciasto lekko zmięknie.