W naszym portalu znajdują się przepisy na potrawy z miodem, miód w kuchni, miody w kuchni, potrawy z miodem, napoje z miodem, sosy z miodem.

Porady

Wypieki miodowe

W naszych poprzednich wpisach znajdziecie już przepisy na desery, ciasteczka, koktajle i torty. Przyszedł czas by przedstawić kilka przepisów na domowe ciasta z miodem będziecie potrzebowali miód, trochę czasu i chęci a na pewno wyjdą przepyszne.

Pieczony sernik z miodem

Składniki na ciasto:

  • Szklanka miękkiego masła
  • Szklanka drobno pokruszonych krakersów
  • Pół szklanki ubitego brązowego cukru

Składniki na masę serową:

  • 6 rozdzielonych jajek
  • 450g lekkiego serka kremowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • Półtorej szklanki cukru

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Składniki na ciasto łączymy w misce i odstawiamy. Żółtka ubijamy w misce do uzyskania gęstej konsystencji, dodajemy ser i miksujemy tak długo aż składniki się połączą. W masę wmieszać miód i mąkę kukurydzianą. W kolejnej misce ubić sztywna pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą serową. Ciasto, które pozostawiliśmy równomiernie rozkładamy na 25 cm okrągłej formie do pieczenia mocno dociskając palcami. Nałożyć na to masę serową i równomiernie rozprowadzić. Piec około godziny. Upieczony sernik chłodzimy godzinę w temperaturze pokojowej a następnie przez kolejne dwie godziny chłodzimy w lodówce.

Ciasto miodowe

Składniki:

  • 2 jajka
  • Szklanka wrzątku
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szklanka miodu
  • 2 szklanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki kakao
  • Łyżka sody oczyszczonej
  • Pół łyżki goździków

Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i natłuścić 30 cm okrągłą blachę. Jajka i cukier miksować około 2 minuty na średnich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać miód, olej, sodę, goździki, kakao, cynamon i wrzątek, miksować na niskich obrotach do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blachy i piec około 30 minut. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 stopni Celsjusza i piec kolejne 30 minut, po tym czasie zmniejszyć do 160 stopni Celsjusza i piec przez 15 minut lub do momentu wyjęcia czystego szpikulca wbitego w cisto. Wystudzić przed podaniem.

Miodownik z budyniową masą

Składniki:

Składniki na ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g masła (lub margaryny)

Składniki na masę orzechową:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 100g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)

Składniki na masę budyniową:

  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 g masła
  • 400 ml mleka

Ciasto: mleko i miód przełożyć do garnka, podgrzać i mieszać tak długo aż miód się rozpuści, zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą, dodać masło i całość posiekać, dodać cukier puder i jajka oraz mieszankę miodu z mlekiem i ugnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na 3 równe części.

Masa orzechowa: Masło roztapiamy z miodem i cukrem, dodajemy posiekane orzechy i smażymy na małym płomieniu około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na 3 część surowego ciasta. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 13 minut.

Masa budyniowa: Ugotować budyń według przepisu, gotowy budyń wyjąc i przykryć folią aluminiową by nie powstał kożuch. Masło utrzeć na kremową masę, miksując dodawać powoli ostygnięty budyń.

Do blachy włożyć ciasto uprzednio upieczone, rozsmarować powidła i włożyć połowę masy budyniowej, na to położyć kolejną część ciasta, powidła i resztę masy budyniowej, na końcu przykryć ciastem z orzechami. Pozostawić w chłodnym miejscu aż ciasto lekko zmięknie.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *